Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  A következő oldal >>


Tárcsás kapcsolók illesztése mikrovezérlőhöz


      Manapság - a nyomógombok és szöveges (vagy grafikus) vezérlőmenük korában - talán ritkán van szükség tárcsás kapcsolók (forgókapcsolók) alkalmazására. De bizonyos, hogy néhány egyedi készülék mégis csak ilyen módon építhető fel a leggazdaságosabban.
      (Mivel ezek a kapcsolók különböző kivitelű forgatógombokkal szerelhetők fel, egy amatőr műhely számára sem jelent nehézséget egy külsőre is esztétikus készülék építése. Nem így van ez a nyomógombokkal!)

Tárcsás kapcsolók illesztése aktív elemek nélkül
 
Közvetlen kapcsolat a mikrovezérlővel
Diódás kódoló áramkör használata
Kódkapcsolók közvetlen illesztése
Analóg jelforrásként illesztve

Tárcsás kapcsolók illesztése aktív elemek segítségével
 
Tárcsás kapcsoló kiválasztása dekóder áramkörrel
Kódoló kapuáramkörökkel
Kódoló áramkörnek programozott memória
Kódoló áramkör PLD-vel
Illesztés külső A/D átalakítóval
Jelkiválasztás analóg és digitális multiplexerrel
Beolvasás univerzális léptetőregiszterrel

Összegzés
 
Összehasonlítás

      A bemutatásra kerülő számos kapcsolási megoldás korántsem teljes, az alapáramkörök kombinációjaként még további kialakítások is megvalósíthatók, amelyekből mindig az adott feladatra legmegfelelőbbet kell kiválasztani.
      Nem kerülnek bemutatásra a soros kommunikációval címezhető mikrovezérlő port-bővítő áramkörök, amelyekkel az általános I/O kivezetések száma bővíthető.
      Talán érdemes még megemlíteni egy további lehetőséget. Amikor nagy számú külső állapotjel feldolgozására van szükség, a központi mikrovezérlő (vagy mikroprocesszor) tehermentesíthető egy külön mikrovezérlő perifériával, amely elvégzi az állapotjelek feldolgozását és a központi egységet csak egy rövid idejű kommunikáció erejéig terheli. Elegendő, ha ez a kommunikáció csak a legszükségesebb adatokat, a változásokat tartalmazza.
      A bemutatás során nem kerül említésre a mikroprocesszoros rendszerekhez való illesztés, de ez az alapelvek ismeretében és felhasználásával már könnyen megoldható.
      A kapcsolási rajzok nem minden esetben tartalmazzák a teljes áramkört. Általában nincsenek feltüntetve a tápfeszültség-kezelés és az órajel előállítás elemei. Hiányozhatnak az adott megoldásban nem használt kivezetések bekötései, kezelésük.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>