<< Az előző oldal  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Jelkiválasztás analóg multiplexerrel


      Mint a következőkben láthatjuk, az analóg multiplexereket több módon is felhasználhatjuk a lefoglalt mikrovezérlő kivezetések csökkentésére.
      Több tárcsás kapcsoló és azok buszra kapcsolása esetén az aktív kapcsoló kiválasztását elvégezhetjük analóg multiplexerrel a digitális dekódolóhoz hasonló megoldással.

Kapcsoló kiválasztás analóg multiplexerrel

      A 4051 típusú analóg multiplexer áramkör itt tulajdonképpen demultiplexerként van alkalmazva. (A CMOS analóg kapcsolók áramirány-függetlenek, így az ilyen áramkörök multiplexerek és demultiplexerek is egyben.)
      A 4051 áramkör 0..7 kivezetései közül az A, B és C kiválasztó bemenetekre adott bináris jelnek megfelelő kapcsolódik össze a Q kivezetéssel. Mivel a Q pontra a logikai H-szintnek megfelelő +5V-os tápfeszültséget kapcsoltuk, így az A, B és C vezérlő jelek által kiválasztott ponton logikai H-szint lesz, a többi kimenő pont nagyimpedanciás állapotban van (mintha ott sem lenne). A passzív kimenő pontok nagyimpedanciás állapota miatt nincs szükség a digitális demultiplexernél használt védődiódákra.
      Az alábbi ábrán a kapcsolókiválasztáson kívül a 12 bites busz leolvasása is analóg multiplexerrel van megoldva. Az IC2 szerepére digitális multiplexert is alkalmazhatunk, amivel az áramkör működése nem változik. (Digitális multiplexerek: a 74LS151, 74LS152 és 74LS251 8 bites, a 74150 pedig 16 bites.)

Mindenhol analóg multiplexer

      A 12 bites busz vezetékeit egyenként kiválasztva, megvizsgáljuk annak logikai szintjét. A 12 vezeték közül a kapcsoló állásának megfelelően csak egyetlen lehet aktív állapotú. A 4067 típusú analóg multiplexer 0..11 kivezetései közül az A, B, C és D kiválasztó bemenetekre adott bináris jelnek megfelelő kapcsolódik össze a Q kivezetéssel. (A 4067 áramkörnek 16 bemenete van, amelyből itt csak 12 van felhasználva.)
      A kapcsolók átkapcsolásakor hibás beolvasás is adódhat: több buszvezeték aktív szintje vagy nincs aktív buszvezeték. Ilyenkor az adott kapcsoló leolvasását meg kell ismételni.
      Ha a kapcsolókat analóg jelforrásként kívánjuk feldolgozni, szintén alkalmazhatunk analóg multiplexert az egyes kapcsolók kiválasztására. (Az analóg jelként való feldolgozásra és a külső A/D átalakító alkalmazására láthatunk néhány példát az előző fejezetekben.)

Analóg multiplexer az A/D átalakító előtt

      A fenti ábrán egy beépített A/D átalakító nélküli mikrovezérlő esetére láthatunk példát. Ezzel a módszerrel, megfelelő számú analóg multiplexerrel korlátlan számú kapcsoló jele feldolgozható.
      Használhatunk analóg multiplexert abban az esetben is, amikor a mikrovezérlő belső A/D átalakítójához kevés beépített analóg bemenet áll rendelkezésre. (8-bites PIC mikrovezérlők esetében ez típustól függően 2..28 lehet.)


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

<< Az előző oldal  Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>