<< Az előző oldal  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Kódkapcsolók közvetlen illesztése


      A kódkapcsolók kezelésük szempontjából hagyományos forgókapcsolók, viszont különleges belső felépítésük jóvoltából mechanikai úton bináris kimenő jelet adnak. Azaz egy 16 állású kódkapcsolónak mindössze négy kimenete van. (Ezért nem is használhatók multiplexerként. Ugyanis egy adott kapcsolóállás mellett több kimenet is össze van kapcsolva a közös bemenettel.)
      Az alábbi ábrán egy decimális kódkapcsoló közvetlen bekötése látható.

Kódkapcsoló közvetlen illesztése

      A mikrovezérlő bemenetein a kapcsoló állásának megfelelő bináris szám van jelen. Ez egyszerűsíti a program felépítését és gyorsítja a programfutást egy hagyományos tárcsás kapcsoló alkalmazásához képest.
      Két 16 állású kódkapcsoló közvetlen bekötését láthatjuk az alábbi ábrán. Ezzel a módszerrel természetesen több kapcsolót is leolvashatunk, a mikrovezérlő szabad bemeneteinek számáig terjedően.

Kódkapcsolók közvetlen leolvasása

      Automatikusan adódik a lehetőség, hogy a kódkapcsolókat egy közös 4 bites buszra kapcsoljuk az alábbi ábra szerint. Vigyázat! Ez a megoldás csak hagyományos tárcsás kapcsolók esetén alkalmazható.

Kódkapcsolók hibás buszra kapcsolása

      Rövidzárveszély nincs, viszont hibás bemenő jelek alakulnak ki a kódkapcsoló - az előzőekben már kifejtett - belső felépítése miatt. Ugyanis egyszerre több kivezetés is a közös pontra van kapcsolva. (Például - a fenti ábrát vizsgálva - a passzív kódkapcsoló F (1111b) állása a buszon állandó 1111b jelet tartana, kivéve azt az esetet, amikor az aktív kapcsoló nulla helyzetben van.)
      A 4 bites buszra diódákon keresztül kapcsolva a kódkapcsolókat, helyesen működő áramkört kapunk. A diódák megakadályozzák, hogy az egyik buszvezeték H-szintje a passzív (nem kiválasztott) kódkapcsolókon keresztül átjusson egy L-szintű buszvezetékre.

Kódkapcsolók buszon

      A leolvasható kódkapcsolók számát a vezérlőjelek (mikrovezérlő kivezetések) lehetséges száma korlátozza. A vezérlőjelek számának csökkentése megoldható egy külső dekóder áramkörrel. Ezt egy későbbi szakaszban tárgyaljuk.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

<< Az előző oldal  Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>