<< Az előző oldal  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Illesztés külső A/D átalakítóval


      Ha az alkalmazott mikrovezérlő nem tartalmaz A/D átalakítót, vagy a mikrovezérlő kivezetéseit más célra kívánjuk felhasználni, jó alternatívát jelenthet egy külső A/D átalakító használata, amely valamilyen soros kommunikációs eljárással kapcsolódik a mikrovezérlőhöz.
      A/D átalakító használata esetén természetesen egyéb analóg jeleket is feldolgozhatunk ugyanazon eszközzel.
      A kereskedelemben több olcsó 1,2,4 vagy 8 bemenő csatornát tartalmazó A/D átalakító is beszerezhető, amelyek valamilyen soros kommunikációs szabvány szerinti illesztő áramkörrel vannak ellátva. (SPI, I2C, MICROWIRE, stb.) Így ugyanis csak néhány mikrovezérlő kivezetést foglalunk le.
      Egy ilyen kapcsolás blokkvázlata látható a következő ábrán:

A/D átalakító alkalmazása

      A néhány vezetékes soros kapcsolaton keresztül történik a bemenet kiválasztása és az eredmény átküldése is. Célszerű olyan A/D átalakítót választanunk, hogy annak soros illesztő áramköre a mikrovezérlőnk által is támogatott legyen, vagyis ne legyen szükségünk külső illesztő áramkörre vagy egy bonyolult szoftveres illesztésre.
      Ha több, mint 8 analóg jelet kívánunk leolvasni, akkor több külső A/D átalakítót kell alkalmaznunk, amelyeket sorban kiválasztva, külön-külön lekérdezünk.
      A Microchip olcsó SPI buszos 10 bites A/D átalakítói: az MCP3001, MCP3002, MCP3004 és MCP 3008, amelyek közvetlenül illeszthetők több PIC mikrovezérlőhöz.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

<< Az előző oldal  Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>