<< Az előző oldal  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Diódás kódoló áramkör


      A lefoglalt mikrovezérlő kivezetések száma csökkenthető, ha a tárcsás kapcsoló n-ből 1 (az ábrán 12-ből 1) kimenő jelét bináris számmá alakítjuk. A szükséges bináris szóhossz a tárcsás kapcsoló kialakításának függvényében:

A kapcsolóállások
száma
A szükséges
bináris szóhossz
21
3..42
5..83
9..164

      Láthatjuk, hogy az eddigiekben példaként alkalmazott 12 állású kapcsoló jele egy 4 bites bináris számmá kódolható.
      A kódoló áramkör kialakítható az alábbi ábra szerint egyenirányító diódák segítségével, vagy integrált áramkörökkel, amely megoldásokat később tárgyaljuk.

Diódás kódoló áramkör

      A kapcsoló egyes kivezetéseit diódákon keresztül kapcsoljuk a 4 bites bináris buszra a következő táblázat szerint. Így egy adott kapcsolóhelyzet esetén az alaphelyzetben logikai L-szintű buszvonalak közül a kiválasztottak H-szintre (kb. 4,5V) kerülnek.

A kapcsoló
helyzete
A bináris szám
helyiértéke
8 4 2 1
0        
1       ˇ
2     ˇ  
3     ˇ ˇ
4   ˇ    
5   ˇ   ˇ
6   ˇ ˇ  
7   ˇ ˇ ˇ
8 ˇ      
9 ˇ     ˇ
10 ˇ   ˇ  
11 ˇ   ˇ ˇ

      A diódák szerepe a buszvonalak egymástól való elválasztása. (Megfigyelhetjük, hogy például a kapcsoló 11-es számú kivezetése három (1,2 és 8) buszvonalra is rá van kapcsolva. Ha nem alkalmaznánk diódákat, akkor ez a három buszvezeték gyakorlatilag egyetlen vezetékként volna jelen, vagyis bármelyikre H-szintet juttatva, a másik kettő is H-szintre kerülne.)
      Ez a kódoló áramkör természetesen több kapcsoló esetén is alkalmazható. A kapcsolókat közös buszra kapcsolva és egyenként "kiválasztva" az előző fejezetnek megfelelően működő áramkört kapunk.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

<< Az előző oldal  Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>