<< Az előző oldal  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Analóg jelforrásként illesztve


      Számos mikrovezérlőtípusban megtalálhatjuk a több csatornás 8 vagy 10 bites felbontású A/D (analóg-digitális) átalakítókat. Ezek segítségével minimális számú bemenet lefoglalásával illeszthetjük a tárcsás kapcsolókat a mikrovezérlőhöz.
      A beépített A/D átalakítóval, a bemeneteket megosztva, természetesen egyéb analóg jeleket is feldolgozhatunk.
      Az alábbi ábrán egy 12 állású tárcsás kapcsoló ilyen módon történő beépítésére láthatunk példát. (A tárcsás kapcsoló itt tulajdonképpen egy potenciométer szerepét tölti be. A kimenetén levő feszültségértékből megállapítható a kapcsoló helyzete.)

Belső A/D átalakító használata

      Ez a megoldás kapcsolónként egy mikrovezérlő bemenetet használ fel. Hátránya, hogy az ellenállásosztó (feszültségosztó) fogyasztása összemérhető a mikrovezérlőével, valamint az A/D átalakítás viszonylag hosszú ideig tart. A feszültségosztó ellenállásértékeinek növelésével csökkenthető a fogyasztás, de ez az A/D átalakítás idejét megnöveli. (Az átalakítás időparamétereinek alakulása a bemenő ellenállás függvényében az adott mikrovezérlő adatlapján pontosan megtalálható.)
      A kapcsoló átváltásakor az A/D-átalakító bemenete rövid ideig lebeg, ami a mintavevő kondenzátor szabályos töltődését megszakítja vagy teljesen lehetetlenné teszi. Emiatt a leolvasást legalább kétszer meg kell ismételni, és csak jel egyezőség esetén tekinthető érvényesnek az A/D-átalakító kimenő jele.
      A következő ábrán három tárcsás kapcsoló beépítésére láthatunk példát.

Leolvasás több csatornás belső A/D átalakítóval

      A fenti ábra áramkörének mechanikai kialakítása egyszerű, mivel az ellenállások közvetlenül a kapcsolók kivezetéseire forraszthatóak, így csak egy közös tápvezetékre és kapcsolónként egy jelvezetékre van szükség.
      Ha a kapcsolók közvetlenül a nyomtatott áramkörbe vannak ültetve, a következő megoldás is szóba jöhet:

Több kapcsoló egyetlen ellenállásosztón

      Így csak egyetlen feszültségosztó okoz többletfogyasztást, a szerelési munka egyszerűsödik és az alkatrészigény is jelentősen lecsökken.
      A közel 0,5V-os feszültséglépésekből adódó kimenő jel feldolgozásához nincs szükség az A/D átalakítás 8 bites pontosságára. Növelhetjük a leolvasási sebességet az A/D konverziót még a befejezése előtt megszakítva. Ehhez ismernünk kell a pontos időadatokat, amelyeket a mikrovezérlő adatlapja tartalmaz.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

<< Az előző oldal  Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>