<< Az előző oldal  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Beolvasás univerzális léptetőregiszterrel


      Egy tárcsás kapcsoló állapotjeleit mikrovezérlő-kivezetés takarékosan dolgozhatjuk fel egy párhuzamos/soros átalakító segítségével. Ilyen átalakítót legkönnyebben univerzális léptetőregiszterek segítségével készíthetünk. Ez a megoldás tetszőleges számú bemenő állapotjel esetén is csak három mikrovezérlő kivezetést foglal le. Hátránya viszont a lassú szoftveres-léptetéses beolvasás.
      Az alábbi ábrán egy két 12 állású kapcsolót kezelő 24 bites átalakítóval megvalósított áramkör látható, amely három 8 bites 4021 típusú univerzális léptetőregisztert tartalmaz.

Két 12 állású kapcsoló beolvasása univerzális léptetőregiszterrel

      Az áramkörnek két üzemmódja van:
      Párhuzamos követő üzemmód, amely a P/S vezérlő bemenetek logikai H-szintjénél működik. Ekkor a belső 8 bites tároló regiszter folyamatosan a 0..7 bemeneteken jelen levő logikai jelekkel megegyező értékekre áll be.
      Soros kiolvasás üzemmód, amely a P/S vezérlő bemenetek logikai L-szintjénél működik. Ilyenkor a 4021 áramkörök 8 bites léptetőregiszterként működnek. A 8 bites tárolt érték kilép a Q kimeneteken a CLOCK vezérlő bemenetekre adott órajel ütemére. Mivel a 4021 áramkörök sorba vannak kapcsolva, az IC1 Q kimenetén a teljes 24 bites jel kiléptethető.
      Természetesen a P/S vezérlőjelet és a CLOCK órajelet is szoftveresen kell megoldani.
      A 4021 univerzális léptetőregiszter belső felépítése és igazságtáblázata látható az alábbi ábrán.

A 4021 típusú áramkör működése

      Hasonló működésű áramkör még: a 74LS165, a 74LS166, a 74HC165 és a 74HC166.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

<< Az előző oldal  Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>