Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  A következő oldal >>


Nyomógombok illesztése mikrovezérlőhöz


      Manapság - a szöveges (vagy grafikus) vezérlőmenük korában - szinte minden esetben szükség van nyomógombok alkalmazására. A nyomógombok digitális áramkörökhöz való illesztése szerencsére könnyedén megoldható, a kihívást inkább a felhasznált kivezetések minimalizálása jelenti. A következő fejezetekben sok egymástól jelentősen eltérő illesztési elv kerül bemutatásra, amelyek közül kiválasztható, illetve amelyek kombinációjaként felépíthető az optimális megoldás.
      A legtöbb bemutatott áramköri megoldás a nyomógombokon kívül, illetve mellett, kapcsolók illesztésére is felhasználható, akár vegyesen is.

Nyomógombok illesztése aktív elemek nélkül
 
Egy nyomógomb - egy kivezetés
Két nyomógomb - egy kivezetés
Diódás kódoló áramkörök
Nyomógomb-mátrixok
Analóg jelforrásként illesztve

Nyomógombok illesztése aktív elemek segítségével
 
Nyomógomb kiválasztása dekóder áramkörrel
Kódoló kapuáramkörökkel
Kódoló áramkörnek programozott memória
Kódoló áramkör PLD-vel
Illesztés külső A/D átalakítóval
Kiválasztás analóg multiplexerrel
Beolvasás univerzális léptetőregiszterrel

Összegzés
 
Összehasonlítás

      A bemutatásra kerülő számos kapcsolási megoldás korántsem teljes, az alapáramkörök kombinációjaként még további kialakítások is megvalósíthatók, amelyekből mindig az adott feladatra legmegfelelőbbet kell kiválasztani.
      Nem kerülnek bemutatásra a soros kommunikációval címezhető mikrovezérlő port-bővítő áramkörök, amelyekkel az általános I/O kivezetések száma bővíthető.
      Talán érdemes még megemlíteni egy további lehetőséget. Amikor nagy számú külső állapotjel feldolgozására van szükség, a központi mikrovezérlő (vagy mikroprocesszor) tehermentesíthető egy külön mikrovezérlő perifériával, amely elvégzi az állapotjelek feldolgozását és a központi egységet csak egy rövid idejű kommunikáció erejéig terheli. Elegendő, ha ez a kommunikáció csak a legszükségesebb adatokat, a változásokat tartalmazza.
      A bemutatás során nem kerül említésre a mikroprocesszoros rendszerekhez való illesztés, de ez az alapelvek ismeretében és felhasználásával már könnyen megoldható.
      A kapcsolási rajzok nem minden esetben tartalmazzák a teljes áramkört. Általában nincsenek feltüntetve a tápfeszültség-kezelés és az órajel előállítás elemei. Hiányozhatnak az adott megoldásban nem használt kivezetések bekötései, kezelésük.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>