<< Az előző oldal  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Diódás kódoló áramkörök


      A lefoglalt mikrovezérlő kivezetések száma csökkenthető, ha a nyomógombsor n-ből 1 kimenő jelét bináris számmá alakítjuk. A szükséges bináris szóhossz a nyomógombok számának függvénye.
      A kódoló áramkör kialakítható a bemutatásra kerülő ábrák szerint egyenirányító diódákkal, vagy integrált áramkörökkel, amely megoldásokat később tárgyaljuk.
      A következő táblázat a gyakorlatban is hatékonyan alkalmazható diódás kódoló áramkörök jellemzőit mutatja be.

Lefoglalt
kivezetések száma

(bináris szóhossz)
Kezelhető
nyomógombok
Szükséges
diódák száma
2 3 2
3 4 2
5 4
6 6
7 9
4 8 9
9 11
10 13
11 16
12 18
13 21
14 24
15 28

      A következő ábra a 2-bites bináris szóhosszú kódoló áramkört mutatja be.

2-bites kódoló áramkör

      A diódák szerepe a buszvonalak egymástól való elválasztása. (Megfigyelhetjük, hogy az N3 nyomógomb mindkét (1 és 2) buszvonalra rá van kapcsolva. Ha nem alkalmaznánk diódákat, akkor a két buszvezeték gyakorlatilag egyetlen vezetékként volna jelen, vagyis bármelyikre H-szintet juttatva, a másik is H-szintre kerülne.)

      A következő ábra a 3-bites bináris szóhosszú kódoló áramkört mutatja be a maximálisan kezelhető összes nyomógombbal együtt.

3-bites kódoló áramkör

      A következő ábra a 4-bites bináris szóhosszú kódoló áramkört mutatja be.

4-bites kódoló áramkör

      Több nyomógomb egyidejű működtetésekor az aktivált buszvonalaknak megfelelő jelet érzékeli a mikrovezérlő. (Két nyomógomb egyidejű megnyomásakor akár egy harmadik gombnak megfelelő jel is létrejöhet, vagyis a mikrovezérlő úgy látja, hogy az a bizonyos harmadik nyomógomb aktív.)
      A 4-bitesnél nagyobb bináris szóhosszúságú diódás kódoló áramkörök megvalósítása természetesen lehetséges, de a nagy alkatrészszám miatt nem célszerű.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

<< Az előző oldal  Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>