<< Az előző oldal  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Kiválasztás analóg multiplexerrel


      Mint a következőkben láthatjuk, az analóg multiplexereket több módon is felhasználhatjuk a lefoglalt mikrovezérlő kivezetések csökkentésére.
      Először is, a nyomógombok leolvasását elvégezhetjük analóg multiplexerrel, a közös bemeneten levő nyomógombok egyenkénti megtáplálásával, a digitális dekódolóhoz hasonló megoldással.
      Másodszor, analóg multiplexer áramkörökkel elvégezhető a nyomógombok állapotának egyenkénti leolvasása is. Erre mutat példát a következő ábrán látható, 8 nyomógombot kezelő áramkör.

8 nyomógomb leolvasása analóg multiplexerrel

      Az R1..R8 lehúzó-ellenállások a nyomógombok jelvezetékeit tartják logikai "0" szinten. Bármely működtetett nyomógomb a jelvezetékét logikai "1" szintűre változtatja.
      A 4051 típusú analóg multiplexer áramkör itt multiplexerként is van alkalmazva. (A CMOS analóg kapcsolók áramirány-függetlenek, így az ilyen áramkörök multiplexerek és demultiplexerek is egyben.)
      A 4051 áramkör 0..7 kivezetései közül az A, B és C kiválasztó bemenetekre adott bináris jelnek megfelelő kapcsolódik össze a Q kivezetéssel. A Q pont a kiválasztott nyomógomb vezetékével azonos feszültségszintű lesz, így a mikrovezérlő bemenetén leolvasható a megcímzett nyomógomb állapota.

Vissza az oldal elejére

      A következő ábra egy 16 nyomógombot kezelő illesztő áramkörre mutat példát.

16 nyomógomb leolvasása analóg multiplexerrel

      Az áramkör működése megegyezik az előzőekben bemutatott, 8 nyomógombot kezelő áramkörével.

Vissza az oldal elejére

      Ha a nyomógombokat analóg jelforrásként kívánjuk feldolgozni, analóg multiplexert is alkalmazhatunk a nyomógombok kiválasztására. (Az analóg jelként való feldolgozásra és a külső A/D átalakító alkalmazására láthatunk néhány példát az előző fejezetekben.)

Analóg multiplexer az A/D átalakító előtt

      A fenti ábrán egy beépített A/D átalakító nélküli mikrovezérlő esetére láthatunk példát. Ezzel a módszerrel, megfelelő számú analóg multiplexerrel korlátlan számú nyomógomb jele feldolgozható.

      Használhatunk analóg multiplexert abban az esetben is, amikor a mikrovezérlő belső A/D átalakítójához kevés beépített analóg bemenet áll rendelkezésre. (8-bites PIC mikrovezérlők esetében ez típustól függően 2..28 lehet.)


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

<< Az előző oldal  Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>