<< Az előző oldal  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Kódoló áramkör PLD-vel


      Egy PLD-vel felépített, 10 nyomógombot kezelő kódoló áramkör blokkvázlat szintű felépítése látható a következő ábrán.

Kódoló áramkör PLD-vel

      A PLD-k közül a PAL és GAL áramkörök használata célszerű, amelyekkel már könnyen megoldható a feladat. (PLA áramkör is alkalmazható, de már szükségtelenül bonyolult.)

      A PAL áramkörök programozható ÉS-mezőből, fix VAGY-mezőből és egyszerű kimeneti egységekből állnak. Az ábra szerinti 12 bemenő és 4 kimenő jel kezelésére egy PAL16H8 típusú PAL eszköz a szükséges és elegendő választás, mely 16 logikai csatlakozással rendelkezik, amiből maximum 8 használható kimenetként. A 16H8 típusszámban a H betű az aktív kimenő H-szintre utal. A programozás során tulajdonképpen azt adjuk meg, hogy melyik bemenet kapcsolódjon egy adott kimenet VAGY-kapujához (a hagyományos kapuáramkörös megoldáshoz hasonlóan). Az áramkör pontos tervezését a gyári adatlap alapján kell elvégezni.
      A GAL áramkörök az előbbitől csak a komplex kimeneti fokozatban különböznek, amelyre esetünkben nincs szükség. Ezek az áramkörök általában már újraprogramozható kivitelben találhatók meg a kereskedelemben, ami lehetővé teszi később más irányú felhasználásukat is. Általában alaptulajdonság a programozható kimeneti aktív szint és a bemeneteken elhelyezett programozható felhúzóellenállás, amely szükségtelenné teszi az ábrán látható ellenállások alkalmazását.
      A PAL és GAL áramkörök programozásához természetesen egy erre alkalmas programozó készülék szükséges.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

<< Az előző oldal  Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>