<< Az előző oldal  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Beolvasás univerzális léptetőregiszterrel


      Több nyomógomb vagy kapcsoló állapotjeleit mikrovezérlő-kivezetés takarékosan dolgozhatjuk fel egy párhuzamos/soros átalakító segítségével. Ilyen átalakítót legkönnyebben univerzális léptetőregiszterek segítségével készíthetünk. Ez a megoldás tetszőleges számú bemenő állapotjel esetén is csak három mikrovezérlő kivezetést foglal le. Hátránya a viszonylag lassú szoftveres-léptetéses beolvasás.
      Az alábbi ábrán egy 16 nyomógombot kezelő 16 bites átalakítóval megvalósított áramkör látható, amely két 8 bites 4021 típusú univerzális léptetőregisztert tartalmaz.

16 nyomógomb beolvasása univerzális léptetőregiszterrel

Az áramkörnek két üzemmódja van:

     ˇ Párhuzamos követő üzemmód, amely a P/S vezérlő bemenetek logikai H-szintjénél működik. Ekkor a belső 8 bites tároló regiszter folyamatosan a 0..7 bemeneteken jelen levő logikai jelekkel megegyező értékekre áll be.
     ˇ Soros kiolvasás üzemmód, amely a P/S vezérlő bemenetek logikai L-szintjénél működik. Ilyenkor a 4021 áramkörök 8 bites léptetőregiszterként működnek. A 8 bites tárolt érték kilép a Q kimeneteken a CLOCK vezérlő bemenetekre adott órajel ütemére. Mivel a 4021 áramkörök sorba vannak kapcsolva, az IC1 Q kimenetén a teljes 16 bites jel kiléptethető.
      Természetesen a P/S vezérlőjelet és a CLOCK órajelet is szoftveresen kell megoldani.

Vissza az oldal elejére

      A 4021 univerzális léptetőregiszter belső felépítése és igazságtáblázata látható az alábbi ábrán.

A 4021 típusú áramkör működése

      Hasonló működésű áramkör még: a 74LS165, a 74LS166, a 74HC165 és a 74HC166.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

<< Az előző oldal  Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>