<< Az előző oldal  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Két nyomógomb - egy kivezetés


      A következőkben bemutatásra kerülő különleges kapcsolási megoldás bonyolult szoftverfogásokat igényel, de szükség esetén jól alkalmazható. Az áramkör csak kétirányú, illetve szoftveresen programozható irányú I/O kivezetések esetében működik megfelelően (például: PIC mikrovezérlők).

Két nyomógomb leolvasása egy kivezetésen keresztül

      A C kondenzátor az RA5 mikrovezérlő kivezetésen keresztül vagy az N1 nyomógombbal feltölthető, illetve az N2 nyomógombbal kisüthető. Az R1 ellenállás a két nyomógomb egyidejű működtetésekor előidézett zárlati áramot korlátozza. Az R2 ellenállás pedig az RA5 kivezetés maximális áramát állítja be. (A kivezetés megengedett maximális árama mikrovezérlő típusonként eltérő.)
      A C kondenzátor egy ideiglenes tároló szerepét játsza, azt feltöltve, majd a feszültségszintjét leolvasva megállapítható a nyomógombok állapota.
      A következő ábra a mikrovezérlő kivezetés leolvasás közbeni működését, valamint a kondenzátor állapotának változásait mutatja be a különböző nyomógomb-kombinációk függvényében.

A leolvasás idődiagramja

      Az ábrán látható leolvasási folyamat (feltöltés/beolvasás/kisütés/beolvasás) végrehajtása után eldönthető a nyomógombok helyzete. A következő táblázat a folyamat eredményének jelentését foglalja össze.

Első leolvasás
eredménye
Második leolvasás
eredménye
Megnyomott nyomógomb
0 0 N2
1 0 -
1 1 N1

      Mivel mindkét nyomógomb egyidejű működtetésének hatása megegyezik az N2 nyomógomb megnyomásának hatásával, megállapítható, hogy az N2 nyomógomb magasabb prioritású, mint az N1.
      A bemutatott leolvasási folyamatot periodikusan ismételni kell. Az ismétlés gyakoriságát úgy kell megválasztani, hogy az észlelés reakcióideje megfelelően rövid legyen.
      A pergésmentesítés az ismételt leolvasások miatt egyszerűen megvalósítható. (Például: a nyomógomb aktívnak tekinthető, ha két egymás utáni leolvasásban is aktívnak volt észlelve, azután, hogy azt megelőzően legalább négyszer nem volt aktív állapotú.) (A kondenzátoros tároló áramkör már maga is pergésmentesítő hatású.)

      A C kondenzátor értékét a mikrovezérlő utasításciklusának megfelelőre kell választani, illetve úgy, hogy az a programozási elvárásoknak megfeleljen. A kondenzátor mikrovezérlő bemeneten keresztüli- és önkisülése következtében folyamatosan veszít töltöttségéből, ezért értékét olyan nagyra kell választani, hogy legyen idő az értékhelyes leolvasásra. (A kisütő áram a kondenzátortól tulajdonságaitól és a mikrovezérlő bemenet belső ellenállásától függ.)
      A kondenzátor feltöltéséhez a mikrovezérlő kivezetést kimenetnek kell konfigurálni és állapotát logikai "1"-re állítani. Elegendő időt kell hagyni a közel teljes feltöltődésre, amely bizonyosan megvalósul 5·R·C idő alatt.

      A következő ábrán a feltöltődési idők láthatóak különböző C kondenzátor és R2 ellenállás értékek mellett.

Feltöltődési idők


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

<< Az előző oldal  Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>