Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Tartalomjegyzék  A következő oldal >>


Egy nyomógomb - egy kivezetés


      A nyomógombok illesztésének legegyszerűbb módja, amikor minden nyomógombhoz külön mikrovezérlő kivezetés tartozik. A felhasznált kivezetések logikai szintjét (alapállapotát) egy külső vagy belső ellenállással be kell állítani, amely a hozzá tartozó nyomógomb megnyomásával ellenkező állapotúra változik. A következő ábra egy nyomógomb illesztését mutatja be egy 8-bites mikrovezérlő port egyik kivezetéséhez.

Nyomógomb aktív magas szintű illesztése

      Az R külső ellenállással beállított logikai "0" szintű kivezetés az N nyomógomb megnyomásával ellenkező állapotúra, logikai "1" szintűre változik.
      A következő ábra a fenti kapcsolás ellentétes, aktív alacsony szintű változatát mutatja be.

Nyomógomb aktív alacsony szintű illesztése

      Az R külső ellenállással beállított logikai "1" szintű kivezetés az N nyomógomb megnyomásával logikai "0" szintűre változik.

      Egy nyomógomb működtetésekor bizonytalan, előre nem számítható, megnyomásonként is változó mechanikai folyamatok játszódnak le, amelyek természetesen az elektromos áramkörre is hatással vannak. Az érintkezők egyértelmű záródása általában csak néhány rövid idejű zárás és nyitás ("pergés") után történik meg. Az elektronikus áramkörök tervezésekor ezt figyelembe kell venni.
      A pergésmentesítés megvalósítható egy nyomógombonként külön-külön felépített külső áramkörrel is, de mikrovezérlős környezetben célszerű ezt szoftveresen megoldani. Két módszer is alkalmazható:
      minden egyes nyomógomb állapotát bizonyos időközönként le kell olvasni;
      egy nyomógomb megnyomása megszakításkérést generál, majd a megszakításkezelő szubrutin végignézi, hogy melyik nyomógomb van zárt állapotban.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

Tartalomjegyzék  Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére  A következő oldal >>