Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


14.1. A párhuzamos slave port általános jellemzői


      A 40 kivezetéses, közepes teljesítményű PIC mikrovezérlők általában tartalmaznak egy 8-bites párhuzamos slave portot (PSP - Parallel Slave Port), amelynek segítségével a mikrovezérlő könnyen illeszthető mikroprocesszoros rendszerekbe.
      A párhuzamos slave port 11 mikrovezérlő kivezetést használ fel, 8 kivezetés csatlakozik a mikroprocesszoros rendszer adatbuszára, a fennmaradó három pedig a vezérlő jeleket fogadja:
     ˇ - eszközkiválasztó jel (Chip Select), amelynek aktív állapota ("0") kiválasztja az adott mikrovezérlőt (a többi közül) az adatátvitelre;
     ˇ - adatkiolvasást kezdeményező jel (Read), amelynek aktív állapota ("0") jelzi a mikrovezérlőnek, hogy a mikroprocesszor kéri a soron következő adatot az adatbuszra;
     ˇ - adatbevitelt kezdeményező jel (Write), amelynek aktív állapota ("0") jelzi, hogy a mikroprocesszor által az adatbuszra írt adat az adott mikrovezérlő számára szól.

      Az adatbuszra kapcsolódó kétirányú I/O kivezetések TTL bemenetűek.

      A jelenleg gyártott mikrovezérlők esetében a párhuzamos slave portot a D port 8 és az E port 3 kivezetése valósítja meg.
      A bejövő és kimenő 8-bites adatot a D port PORTD regiszteréből kell kiolvasni, illetve oda beírni.
      A párhuzamos slave port a TRISE regiszter PSPMODE vezérlő bitjének logikai "1"-re állításával engedélyezhető, de emellett biztosítani kell, hogy a párhuzamos slave portot megvalósító kivezetésekre semmilyen más periféria ne legyen engedélyezve.
      A párhuzamos slave port áramköre a és bármely másik vezérlő jel együttes aktív állapota esetén az adott PIRx regiszter PSPIF jelzőbitjét logikai "1"-re állítja és, ha a PIEx regiszter PSPIE engedélyező bitje által engedélyezve van, akkor megszakításkérést generál.

      A párhuzamos slave port SLEEP állapotban is működhet. Az adatbevitel, illetve adatkiolvasás megtörténtére generálódó megszakítás kilépteti a mikrovezérlőt a SLEEP állapotból.

Vissza a lap tetejére

      A következő ábra mikroprocesszoros környezetbe épített mikrovezérlőket mutat be:

Mikrovezérlők mikroprocesszoros környezetben
14.1-1. Ábra

      A mikroprocesszoros rendszer (külső) adatbuszára van kapcsolva a segédáramkörök mikrovezérlőinek 8-bites adatbusza. A mikroprocesszoros rendszer (külső) címbuszáról van kivezetve az adott mikrovezérlő kiválasztásához szükséges számú címvezeték.
      A mikroprocesszor a (külső) címbuszra juttatja a kiválasztani kívánt külső áramkörnek megfelelő címet, amelynek hatására az adott címdekóder a bemenetre küldött logikai "0" szinttel kiválasztja a mikrovezérlőt valamilyen I/O művelet végrehajtására.
      A mikroprocesszor az vagy a vezérlő jelek valamelyikével kiválasztja, illetve végrehajtatja az elvégezni kívánt I/O műveletet. Beolvasás esetén az jel aktív állapotára a mikrovezérlő kimenő regiszterében levő adat az adatbuszra kerül. A jel aktív állapotára a mikroprocesszor által az adatbuszra helyezett adat a mikrovezérlő bemeneti regiszterébe kerül.
      A mikrovezérlővel felépített segédáramkörök a mikroprocesszoros rendszer valamelyik megszakításkérő bemenetén (INTx) keresztül jelezhetnek, ha valamilyen I/O művelet válik szükségessé, aminek hatására a mikroprocesszor elvégezheti a kívánt műveletet. (A megszakításkérési lehetőségre nincs minden esetben szükség. A mikrovezérlős segédáramkör feladata és kezelési jellege dönti el, hogy ki kell-e építeni ezt a plusz áramkört.)
      Konkrét mikroprocesszor/mikrovezérlő kapcsolatokra mutat példákat a 14.05. fejezet.

 

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra